niet zomaar een weblog

De Exhibitionist

(De mens legt z’n ziel bloot)

Een mooi verhaal

Nee, zo knap was ze eigenlijk niet. Wel aardig. We zaten, zo voelde ik, op één golflengte, zoals dat zo mooi heet. Dus besloot ik het haar te vertellen. Hoe ik was. En vooral waarom. Toen kwam haar verhaal. Ze werd afgekeurd op haar uiterlijk. Ik mocht haar wel en deed dat dus niet. Het klikte. Dagen lang hebben we gepraat. Avonden lang hebben we gelachen. Nachten lang duurden te kort. En de ochtenden hadden we nodig om uit te slapen.

Kamp kwam eraan. Ik kwam in de groep ‘House’ terecht. Goed, wel eens een houser met een baard gezien? Dus haalde ik ‘m eraf en stapte op de trein. De trein zou in Rotterdam vertrekken om elf over elf. De trein vertrok om elf over elf. -Hoezo ‘gekkengetal’?- In Amersfoort moest ik overstappen. Die trein vertrok om kwart over twaalf. Precies op tijd. Vier haltes vòòr ’t Harde bleef de trein tien minuten staan. Later begreep ik dat voorteken. Tien minuten later dan gepland kwam ik het kamphuis binnen en zocht haar op. Toen ze me zag wilde ze wat zeggen, maar d’r ogen sperden wijd open en zij sloeg dicht. Ze had een bed voor me gereserveerd, maar dat daarnaast was snel weer leeg. Drie nachten lang lag ik wakker door hun gestommel. Vannacht slaap ik in een andere zaal.

Elk masker zette ik af
Zij hield de hare op
Mij blijft de lege dop
Ik dacht dat ze om me gaf

(bijbehorende muziek deel 1, 280kB, mp3)

De mens legt z’n ziel bloot.
Maar ik wil haar waarheid niet weten.

Demonstratie

Een vriend van mij is vegetariër. Z’n moeder hoopte meelevend te zijn door de aanschaf van: vegetarische hamburgers! Hij hoopte dat z’n moeder het niet door zou hebben, maar hij kreeg overstroming toen hij die krengen door de plee wilde spoelen. Tja, hij vindt het zielig dat die beesten worden doodgemaakt. Ook rijdt hij motor. Ik vroeg hem eens hoe hij die twee dingen kon verenigen, wijzend op de tientallen dode mugjes op z’n helm. Hij had geen antwoord, maar het kon z’n motorrijpret niet drukken. De Nederlandse regering lukte dat wel. Ik weet niet wàt ze hadden verzonnen, maar het was voor 4000 motorrijders aanleiding voor een protestmars op de snelweg. De politie had voor hen de snelweg afgezet.
Ik zag die vriend weer op de studentendemonstratie. We liepen halverwege de stoet. Ik liep net een mooi verhaal te vertellen, toen de M.E. vond dat ze er niet voor niets stond. We moesten vluchten voor de charges. Wegrennende studenten kregen de wapenstok op hun rug en werden afgeranseld. Te snel rennende studenten werden door het waterkanon neergehaald. Als losgeslagen wild werden we opgejaagd. Het verhaal van de motordemonstratie, waar de politie alles voor de demonstranten deed, heb ik vanaf dat moment niet meer geloofd.

De politie-insigne in emaille
Enerzijds glimmend en geëerd
Anderzijds verroest en verweerd
Twee zijden van de medaille

(bijbehorende muziek deel 1, 280kB, mp3)

De mens legt z’n ziel bloot.
Maar de politie wilde de waarheid niet weten.

Srebrenica

Stel je eens voor, probeer je eens in te denken, dat hier vlakbij een oorlog woedt. Stel je eens voor, dat wij alle Noord-Brabanders, alle Utrechters en alle Noord-Hollanders zouden haten. Dat alle mannen naar het front worden geroepen. Dat vrouwen worden misbruikt door vroegere landgenoten. Stel je eens voor, dat Maarten nooit meer van het front terug zal komen. Stel je eens voor, dat Paula verkracht wordt, terwijl haar vriend toe moet kijken. Stel je eens voor, dat jouw beste vrienden van GJV er nu gewoon niet meer zouden zijn.
Gelukkig is hier geen oorlog en is de GJV nog compleet. Maar in een stad hier vlakbij, in Srebrenica, in wat we vroeger Joegoslavië noemden, ís een oorlog. In een stad hier vlakbij verdwijnen mannen aan het front en worden vrouwen verkracht.

Er loopt een kind te huilen
Hier vlakbij, in Srebrenica
Er loopt een kind te huilen
Omdat z’n machinegeweer kapot is

(bijbehorende muziek deel 1, 280kB, mp3)

De mens legt z’n ziel bloot.
Maar niemand wil de waarheid weten.

Epiloog

(bijbehorende muziek deel 2, 1MB, mp3)

Wil niemand de waarheid weten?
Wil niemand weten waarom?
Verschuilt iedereen zich achter mooie verhalen?
Verschuilt iedereen zich achter maskers?

Wil dan níemand de waarheid weten?
Wil dan níemand weten waarom?
Verschuilt echt iederéén zich achter mooie verhalen?
Verschuilt echt iederéén zich achter maskers?

Als niemand de naakte waarheid wil weten
Dan zal ook niemand de naakte waarheid weten

Geen reacties

No comments yet.

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Comments are moderated before they appear. Spamming is useless!

 

Bad Behavior has blocked 67 access attempts in the last 7 days.