niet zomaar een weblog

Kosmische ramp

Veel mensen zullen er niets van gemerkt hebben. Het leek vandaag immers een dag als alle andere: de zon was niet feller of zwakker dan anders, en er was ook geen spectaculaire explosie boven onze hoofden te zien. Toch is er vandaag in één klap een planeet uit ons zonnestelsel verdwenen!

De klap viel in Praag. Daar waren zo’n 2500 astronomen bijeen om nu eindelijk eens een heldere definitie van een planeet te geven. Probleem was dat er intussen objecten zijn gevonden die even groot of soms groter dan Pluto waren. En over Pluto was al discussie sinds z’n ontdekking (o.a. vanwege zijn rare baan), maar die werd oogluikend getolereerd.

In een van de voorstellen zou Pluto een planeet blijven. Maar daarmee zou zijn maan, Charon er ook een worden. En nog twee andere objecten, zodat we opeens 12 planeten zouden kennen. Dat voorstel heeft het niet gehaald.

Uiteindelijk is er een nieuwe definitie gekozen, waar Pluto buiten valt. Sinds vandaag heeft ons zonnestelsel dus nog maar 8 planeten. Nu nog even alle boeken wijzigen, en een bordje weghalen langs het Melkwegpad in Hooghalen.

1 reactie

  1. Ik voel een complot, ik weet niet precies hoe, maar er valt een planeet weg en de pauselijke sterrenwacht staat op zijn kop….(zie onder)

    Wat is er aan de hand? Zou de HEERE ons iets willen zeggen ;p

    Kus uit het warme India,

    Fenneke

    Hoofd Vaticaanse sterrenwacht moet opstappen
    Van onze verslaggever Michaël Zeeman

    VATICAANSTAD – De directeur van de Sterrenwacht van het Vaticaan moet het veld ruimen. De 73-jarige George V. Coyne, gevormd in zowel de sterrenkunde als de theologie, zou er al te lichtzinnige opvattingen op na houden over de controverse tussen creationisten en darwinisten.
    is een gezien astronoom die al sinds 1978 de leiding heeft over de pauselijke sterrenwacht. Zijn wetenschappelijke voorkeur voor een evolutionaire visie op de wording van het heelal boven de bijbelse, zou echter Paus Benedictus XVI een doorn in het oog zijn.

    Volgens het eerste bijbelboek, Genesis, was het immers God die op de eerste dag de hemel en de aarde schiep en op de vierde de hemellichamen elders in het heelal. Van evolutie is geen sprake.

    De jezuïet Coyne ziet dat als een wetenschappelijk onhoudbare these en heeft die visie niet verheimelijkt. Volgens de Britse krant The Daily Mail irriteerde dat Benedictus XVI al toen hij nog eenvoudigweg kardinaal Joseph Ratzinger was. Onder diens voorganger, Johannes Paulus II, kreeg Coyne echter de vrije hand.

    Zo speelde hij een vooraanstaande rol in het uitvlooien van de gang van zaken rond de veroordeling door het Vaticaan van Galileo Galileï, die in de zeventiende eeuw het toentertijd gewaagde standpunt huldigde dat de aarde rond de zon draait.

    In 1992 kwam, mede op gezag van Coyne, de officiële pauselijke mededeling dat er indertijd sprake was geweest van een vergissing van het hoogste kerkelijke gezag. Bij nader inzien bleek de aarde inderdaad rond de zon te draaien.

    Het Vaticaan ontkent formeel dat spanningen tussen de paus en zijn astronoom aanleiding zouden zijn voor diens plotselinge pensionering. Het wijst in een verklaring op Coyle’s broze gezondheid en gevorderde leeftijd. Coyle’s opvolger, de 43-jarige Argentijnse astronoom José Gabriel Funes, eveneens jezuïet en reeds zes jaar bij de sterrenwacht van het Vaticaan, wil geen commentaar geven.

    De sterrenwacht van het Vaticaan is één van de oudste ter wereld. Het was paus Leo XIII die aan het einde van de zestiende eeuw een wetenschappelijk comité van sterrenkundigen benoemde om de kalender te corrigeren.

    Het observatorium zelf werd twee eeuwen later gesticht, in een toren van het Vaticaan en legde zich toe op het vervaardigen van hemelkaarten. Sinds eind negentiende eeuw bevindt het zich in Castel Gandolfo, het pauselijk buitenverblijf ten zuiden van Rome.

    Toen het strijklicht van de grote stad ook daar te veel ging storen, werd een samenwerkingsverband aangegaan met de Universiteit van Arizona, in Tucson. Daar werd, op initiatief van paus Johannes Paulus II, in 1981 de Vatican Advanced Technology Telescope gebouwd.

    De hoofdvestiging in Castel Gandolfo beschikt over een bibliotheek en een omvangrijke verzameling meteorieten.

    Zij geeft de Studi Galileiani uit, een reeks gewijd aan de conflicten tussen de kerk en Copernicus en Galileï

    Reactie by Fenneke — 26 augustus 2006 @ 8:45

Sorry, the comment form is closed at this time.

 

Bad Behavior has blocked 2105 access attempts in the last 7 days.